Paylaşın!
İçerik Başlıkları 📝

Fazla mesai nedir? Nasıl takip edilir?

April 9, 2019

0 Dakika
Banu Akgül

İnsan kaynakları sorumluları ve çalışanlarının takip etmekte en çok zorlandıkları konulardan biri; fazla mesai. Fazla mesai nasıl takip edilir, nasıl hesaplanır, fazla mesailer hesaplandıktan sonra neler yapılır sizin için derledik. Tüm bunları yaparken hayatınızı kolaylaştıracak bir “Fazla Mesai” uygulamasını da yayına aldık. Kolay İK ile fazla mesailer nasıl yönetilir onu da aşağıda bulabilirsiniz.

Fazla mesai nedir?

Herhangi bir iş yerinde haftalık çalışma süresinin üzerine çıkan her çalışma fazla mesai ya da fazla çalışma olarak tanımlanır. Haftalık çalışma süresi en fazla 45 saat olabilir fakat iş sözleşmesinde 45 saatin altında bir süre de belirlenebilir. Fazla mesainin oluşması için haftalık çalışma süresinin bilinmesi gerekir.

Fazla çalışma nasıl ispatlanır?

Fazla çalışmanın takip edildiğine dair en büyük delil bordrolardır. Her ne kadar bordroların çalışanlara imzalatılma zorunluluğu olmasa da bordrolar çalışan ile paylaşılmalıdır. Eğer çalışan veya işveren (ya da işveren temsilcisi) olarak bordro oluşturmada ve diğerleri ile paylaşmada sorun yaşıyorsanız web üzerinden çalışan Kolay İK Bordro Uygulamamızı mutlaka deneyin. Bordro uygulaması ile çalışanların tamamının bordrolarını tek tık ile oluşturabilir ve çalışanlarla paylaşabilirsiniz. Böylece tüm bu uyumsuzlukların ve yanlış hesapların önüne geçersiniz.Fazla mesai de eksiksiz şekilde hesaplanlamlı ve bordroya yansıtılmalıdır. Bordro; işveren ile çalışan arasında bir mutabakat belgesidir. Eğer bordrolarda bir anlaşmazlık ortaya çıkarsa işçi en kısa zamanda itiraz edip, hukuki haklarını kullanabilir.Bunun yanında fazla mesai kayıt altına alınmalı ve yöneticiler tarafından gözlemlenerek, onaylanmalıdır. Bunun için de fazla mesaiyi kayıt altında tutmak şarttır.

Fazla mesai kuralları nelerdir?

Fazla mesainin hesaplanmasından önce fazla mesai kurallarına kısaca bir göz atmak gerekir:

  1. Fazla süreli çalışma: Sözleşmenizde haftalık çalışma süreniz 45 saatten az tanımlanmışsa, belirlenen haftalık çalışma sürenizi aşan ve 45 saate kadar olan çalışmalar “fazla süreli çalışma” olarak tanımlanır.
  2. Fazla çalışma: Fazla çalışma ise İş Kanunu’nda belirlenen 45 saatlik haftalık çalışma süresini aşan çalışmalardır.
  3. Fazla çalışma süresi haftalık 11 saati geçemez.

Fazla mesai nasıl hesaplanır?

Fazla mesai ya da fazla çalışma için haftalık 45 saati aşan çalışmalarda, çalışana her fazladan saat için saatlik ücretinin %50 zamlı hali ödenir.Örneğin; 2019 yılında asgari ücretli çalışan biri 2.558,40 TL maaş almaktadır. Haftalık çalışma saati 45, aylık ise 225’tir. Bu çalışanın saatlik ücreti 11,37 TL’dir.Bu çalışan bir hafta 50 saat çalıştı ise 45 saati 5 saat aştığı için; (11,37 x 1,5) x 5 = 85,12 TL fazla mesai ücreti alması gerekir.

İş Kanunu’nda fazla mesai

Çalışma şartları 4857 numaralı İş Kanunu'nda belirlenmiştir. Ayrıca İş Kanuna İlişkin Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Yönetmeliği bu konuyu düzenlemiştir.

Fazla mesai nasıl takip edilir?

Fazla mesai takibi tek taraflı yapıldığı zaman ihtilafa düşülme ihtimali çok yüksektir. Herhangi bir anlaşmazlığın önüne geçilmesi için fazla mesainin işçi ve işveren tarafından ortak bir platformda takip edilmesi gerekir. Kolay İK kullanıcılarından gelen taleple geliştirdiğimiz Fazla Mesai özelliğinde tüm süreç iki taraflı çalışır. Hem çalışan hem de yöneticilerin beraber fazla mesaiyi takip edebilecekleri Kolay İK ile hatasız fazla mesai takibi yapın.

Fazla mesai talebi nasıl oluşturulur?

Çalışanlar kendilerine ait hesaplardan çok kolay fazla mesai talebi oluştururlar ve onaya gönderirler. Böylece hiçbir fazla mesai atlanmaz, onaysız fazla mesai kalmaz.

Fazla mesai nasıl eklenir?

Yöneticiler çalışanlara çok kolay fazla mesai eklerler. Böylece fazla mesai atlanmaz, kolayca takip edilir.

Çok daha fazlası…

Fazla mesaileri raporlamak, ekstra izne çevirmek, ödemeye çevirmek ve takip etmek artık çok kolay. Kolay İK ile fazla mesai talebinizi nasıl yapacağınızı merak ediyorsanız Destek Belgeleri’mizdeki Fazla Mesai sekmesine bakmanız yeterli.

Eğer Kolay İK’yı denemediyseniz tüm özellikleri ile Fazla Mesai Yazılımı’nı hemen 15 gün ücretsiz deneyin. Eğer bir sorunuz varsa sağ alttaki “Destek” sekmesinden bize ulaşabilirsiniz.

👋
Start simplifying your work today!

Discover the Kolay difference with a 15 day free trial - no credit card required and no installation hassle! Experience firsthand how our applications stand out from the rest.

TRY IT FOR FREE
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN

Start using it now for free, make it easier

Try the personnel management software now for free for 15 days, with no setup and no credit card required.
TRY IT FOR FREE