Paylaşın!
İçerik Başlıkları 📝

Mental sağlık: İş yerinde yas desteği

March 12, 2023

0 Dakika
Banu Akgül

Çalışanlar karşılaştıkları trajedilerden sonra, mental olarak kendilerini bambaşka ve öngörülemez duygu durumlarının içinde bulabilirler. Hepimiz insanız sonuçta. Ancak bu tarz mental durumların iyileşme sürecini hızlandıracak şeyin “destek” olduğunu unutmamak gerek.

iş yerinde yas desteği

İster bir ekip arkadaşı olun, ister bir yönetici bu durumda bulunan kişiye destek olmak ve onu doğru kaynaklara yönlendirmek fark yaratacaktır. Ne tür bir durum olursa olsun, iş yerinden gelen desteğin baskıyı hafifletip, alternatifler sunulduğunu bilmek kişinin umutlarını korumasında önemli bir rol oynayacaktır.

Tam bu noktada bu hafta Forbes İnsan Kaynakları Konseyi, iş yerinde mental farkındalığı artıracak ve yasla başa çıkan çalışanlara sunulabilecek destek yöntemlerini ele aldığı bir makale yayınladı. Kayıpların neden olduğu yas sürecinde çalışanların psikolojik olarak desteklenmesi gerektiğini vurgulayan makalenin yazarları 13 farklı İK profesyonelinden konu hakkındaki fikir ve görüşlerini aldı.

İş yerinde yas desteği için çeşitli fikirlerin toplandığı yazı da esnek çalışma saatleri, danışmanlık, destek grupları, zihinsel sağlık desteği gibi birçok çözüm yer alıyor. Profesyoneller bu destek çalışmalarının sadece kurum içi değil, kurum dışında da sürdürülmesinin altını çiziyor.

Bu konu hakkında Klinik Psikolog Şenel Karaman ile “Afet dönemlerinde şirketler ne yapmalı?” röportajımızı da okumanızı tavsiye ederim. Dilerseniz yazıda önemli gördüğüm önerilere beraber bakalım.

Yas danışmanı sağlayın

Bugün dünyada intiharlar, boşanmalar, çeşitli trajediler ve kayıplar gibi birçok şey yaşanıyor. Bu nedenle, çalışanlara kişisel ihtiyaçlarını karşılamak için şirket içi bir yas danışmanı sağlayın. Eğer böyle bir ekip veya bütçeniz yoksa bile yetkili biriyle iletişime geçmelerine yardımcı olun. - Tish Hodge, The Shine Institute

Birebir samimi destek gösterin

İnsanlara, onları anladığınızı, yasın bir yolculuk olduğunu ve destek için her zaman orada olduğunuzu göstermek bu sürecin en önemli kısımdır. Maalesef bu sürecin bir anda bitmesi için sihirli bir düğme yok. Eksik hissederken hayata nasıl devam edileceğini öğrenmenin uyum süreci sadece zamanla mümkün olabilir. - Alex Cooke, Phase 3

Haftalar değil, aylar boyunca takipte kalın

İnsan kaynakları profesyonelleri, kayıptan sonraki ilk yıl sürekli iletişim kurmaya hazır olmalıdır. Yönetici ile birlikte, çalışanın ihtiyaçları ve öncelikleri değişmiş olabileceğinden, çalışanın rolünü düşünmesini ve organizasyonun hangi noktasında fayda sağlayabileceğini proaktif olarak belirlemesini isteyin. - Jessica Adams, Brad’s Deals

Yöneticilere güven inşa etmeyi öğretin

Çalışan kayıplarını desteklemekte İK’nın rolü ya da stratejisi, çalışanların yaslarına odaklanabilmeleri için engelleri kaldırmaktır. Onlara izin günü veya varsa mental destek programlarınız gibi seçenekleri hatırlatın, çalışanların bu süreçte iletişim kurmalarına gerek kalmadan bilgi akışını sağlayın ve yöneticilere güven inşa etmeyi öğretin. Bu, çalışanlara şirketin bir makine değil, bir kişi olarak onları desteklediğinizi hatırlatmak için bir fırsattır. - Jessica Wallen, Wurl, LLC

13 insan kaynakları uzmanının, kayıplarının acısıyla hala mücadele eden çalışanlara hizmet edebilecek somut yolları anlattığı tüm makaleyi incelemek isterseniz linke tıklayabilirsiniz.

👋
Start simplifying your work today!

Discover the Kolay difference with a 15 day free trial - no credit card required and no installation hassle! Experience firsthand how our applications stand out from the rest.

TRY IT FOR FREE
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN

Start using it now for free, make it easier

Try the personnel management software now for free for 15 days, with no setup and no credit card required.
TRY IT FOR FREE